Toggle Nav
Alle kleuren leverbaar in onze mengverven
Verfspeciaalzaak in 's-Hertogenbosch & Eindhoven
Meer dan 200m2 aan professionele verven

Voorstrijk muurverf

12 producten

12 producten

Een nieuwe (onbehandelde) gestucte muur voorstrijken is erg belangrijk om te zorgen voor een mooi en blijvend eindresultaat als uw muur uiteindelijk geverfd is. Voorstrijk verf heb je in 2 varianten. De oudste is een dunne en waterige substantie die u verspreid over de muur middels een kwast of roller. De 2e die tegenwoordig veel gebruikt worden dat zijn de dekkende voorstrijken, die u hetzelfde aan kan brengen als een muurverf/teks. Voordat u de voorstrijk verf op een nieuwe gladde muur aanbrengt dient u eerst de muur te schuren voor een extra glad resultaat. Maak de muur daarna goed schoon, voor de beste hechting.. Naast het voorbehandelen van een nieuwe muur om te verven wordt voorstrijk ook gebruikt om de zuiging weg te nemen bij behang.

 

Belangrijk om te weten is dat Engelse verfmerken hun voorstrijkverf in de productgroep primer plaatsen. Little Greene doet dit met de Wall Primer Sealer. Farrow and Ball doet dit bij de Wall & Ceiling primer undercoat en de Masonry & Plaster Stabiling Primer.

 

 

Top 3 beste voorstrijk verf

 

We hebben voor u een korte selectie gemaakt van de meest verkochte voorstrijk verf op kleurenwaaier.nl.

 

 

Sikkens
Alphacryl Pure Primer SF

Little Greene
Wall Primer Sealer

Sikkens
Alpha Aquafix

Verdunnen

0-10%

0- Max 15%

<10%

Overschilderbaar na

24 uur

4 uur

10 uur

Rendement per liter
*Verschilt per ondergrond

 

8 tot 12m2

10 tot 14 m2

6 tot 9m2

 

 

1 Little Greene Wall Primer Sealer

 

De beste voorstrijk voor uw muur is de Little Greene Wall Primer Sealer. Deze voorstrijk verf heeft het beste rendement en is al na 4 uur over te schilderen. Deze primer is water gedragen.

 

2 Sikkens Alphacryl Pure Primer

 

Een zeer goede voorstrijk verf van Sikkens Alphacryl Pure Primer SF. Deze verf heeft een rendement tussen de 8 en 12 m2 per liter en is na 24 uur overschilderbaar.

 

3 Sikkens Alpa Aqua Fix

 

Op de derde plaats vindt u wederom een verf terug van het merk Sikkens. Dit maal de Alpha Aquafix met een rendement tussen de 6 en 9 m2.

 

 

Een zuigende muur, even voorstrijken!

 

Een onbehandelde muur moet altijd voorbehandeld worden met een voorstrijk, maar ook is het raadzaam om een muur voor te behandelen met voorstrijk verf als deze ‘zuigt’. Dit kunt u herkennen door het oppervlakte nat te maken met bijvoorbeeld een spons. Indien het water niet van de muur druppelt maar in de muur trekt betekend dit dat de muur zuigt.

 

“Wat betekend het als mijn muur zuigt?”

 

Simpelweg heeft uw muur meer verf nodig voor een goed resultaat in vergelijking tot een muur die niet zuigt. Het bijkomstige nadeel hiervan is dat u meer verf nodig heeft voor het zelfde eindresultaat, dus meer kosten.

 

Een muur die zuigt heeft circa 40% meer verf nodig dan een muur die niet zuigt. Gelukkig is voorstrijk verf relatief goedkoop en bij veel transparante voorstrijken kunnen deze zelfs nog worden aangelengd met water. Met 1 liter voorstrijkverf kunt u dan wel tot 14 m2 muur behandelen.

 

Dekkende of transparante voorstrijk?

 

Wanneer kiest u voor dekkende en wanneer voor transparante? Die vraag horen wij iedere dag. Bij muren die sterk zuigen is een transparante voorstrijk het beste. Bij slechte muren die ‘vergruizen’ kunt u het beste een transparante fixeer nemen. De beste fixeer voor deze muren zijn vaak op terpentinebasis. Het voordeel van deze voorstrijk/fixeer is dat deze nog dieper in het oppervlak trekt en de ‘losse’ deeltjes weer vastzet. In het algemeen kan in de meeste gevallen de dekkende voorstrijk gebruikt worden. Het voordeel is al eerder benoemt maar ten eerste ziet u direct resultaat en is de voorstrijk ook in kleur te maken. Dat is zeker handig wanneer u nog twijfelt over de kleur. Donkere kleuren kunnen vaak niet in de dekkende voorstrijk gemaakt worden. Dan is transparant net zo handig maar let wel op. Verdeel de voorstrijk goed want wanneer er druppels opdrogen die u in eerste instantie niet ziet, dan worden deze zichtbaar bij de 1e laag muurverf en dat is natuurlijk zonde bij strakke/gladde wanden.

 

 

Voorstrijkverf aanbrengen

 

Nadat de muren gestuct zijn en de muren na droging geschilderd worden is het belangrijk om de muren te schuren om de oneffenheden eruit te halen. Er zitten vaak nog wat reparatieplekken die ue eerst dient te herstellen en wanneer de plamuur gedroogd is schuurt u deze plekken glad. Wanneer u echt mooie gladde muren wilt is dit echt een pré.

 

Het voorstrijken van de muur doet u middels een ‘muurglad roller’ of microvezel. Een vuistregel is dat u over de reeds aangebrachte tussenlaag kunt schilderen na 6 uur bij sterk zuigende oppervlakte en 12 uur bij nauwelijks zuigende oppervlakten.


Indien u voorstrijk door uw tex mengt dan heeft u meer kans op banen en indien u helemaal geen voorstrijk gebruikt dan is de hechting gering op het stucwerk.

 

Primers, hechtprimer en multi primer

Een primer zorgt voor een tussenlaag tussen de verf en het stucwerk. Voor een onbehandelde ondergrond dient u altijd een primer/voorstrijk te gebruiken. Een voorstrijk/primer wordt veelal gebruikt bij stuc en spackwerk. Niet te verwarren met grondverf deze wordt met name gebruikt voor hout. Binnen primers is er dan ook nog het verschil tussen een ‘hechtprimer’ en een ‘multi primer’ waarbij een multi primer gebruikt kan worden op meerdere ondergronden zoals hout, kunststof en metaal.