Dealer garantie verven
 
 
          
 
 

TIPS

- Wat zijn de beste maanden om te schilderen?
- Wat is de ideale laagdikte van lakken?
- Tijden het schilderen krijg ik allemaal blaasjes in mijn lak, hoe kan dit?
- Ik ga lakken, wat is de goede volgorde voor het beste resultaat?
- Ik wil graag Sikkens verven laten mengen in een Ral kleur, kan dat?
- De verf trekt weg, hoe kan dit?
- Mijn lakverf geeft af wanneer ik er met mijn handen over wrijf
- Hoelang kan ik verf bewaren?
- Vergeling of donkervergeling binnen
- We hebben onze nieuw gestucte muren geschilderd maar er zitten plekken in
- Ik wil mijn huis gaan schilderen maar ik weet niet welke soort verf erop zit, hoe kom ik hier achter?
- Mijn pas geschilderde deuren en kozijnen zijn in enkele weken van hoogglans naar mat gegaan, hoe kan dit?

 

Wat zijn de beste maanden om te schilderen?

Om buiten de beste resultaten te krijgen kun je het beste tussen april en oktober buiten schilderen. Dit kun je het beste doen wanneer het warmer is dan 5 graden (ook ’s nachts) en niet warmer dan 25 graden.
Mocht je om een reden toch buiten willen schilderen bij een temperatuur van 0-15 graden dan adviseren wij Sikkens Express verven, bijv. De Sikkens Rubbol Primer Express in combinatie met de Sikkens Rubbol Express High Gloss.
Zorg ervoor dat wanneer je binnen gaat schilderen met waterbasis verven (acrylverven) het juist niet warmer is dan 20 graden. Wanneer het warmer is dan 20 graden droogt de waterbasis verf snel en vloeit deze minder mooi. Vlakke deuren kan je het beste schilderen met een grotere roller, bijvoorbeeld een Anza lak vilt rol dik, 15cm.

Terug naar boven

 

Wat is de ideale laagdikte van lakken?

In het algemeen kan er voor de grond- en aflakken 70-90mu aangehouden worden. Omdat er de laatste jaren strengere milieu eisen zijn doorgevoerd in onder andere de alkyd/terpentine basis grondverven en aflakken kan je beter 2 'dunne' lagen schilderen in plaats van 1 dikke laag i.v.m. de droging. Wanneer je geen professionele schilder bent kan je het beste zoveel mogelijk rollen. Als je de verf met een roller verwerkt kan je de verf sneller en gelijkmatiger verdelen. Voor grondverf en zijdeglans volstaat een Anza lak filt roller 10cm. Voor hoogglans lak op terpentine/alkyd krijg je met een Meesterhand Schuimroller het gladste resultaat. Bij een te dikke laag kan het zomaar zijn dat de lak weken nodig heeft om door te harden.

Sikkens heeft dit jaar een nieuwe voorlak/grondverf geïntroduceerd. Met deze Sikkens Rubbol Primer Extra is het mogelijk om het bestaande schilderwerk 1x te gronden en 1x af te lakken om een zeer duurzaam resultaat te krijgen. De grondverf heeft een mooie zijdeglans waardoor bijvoorbeeld de Sikkens Rubbol SB Plus en/of de Sikkens Rubbol XD Gloss een mooie bolle glans krijgen. Hierdoor zal de verf langer meegaan. De grondverf kan je na 18 uur bij een temperatuur van 20 graden licht schuren met een Sia Vlies en aflakken.

Terug naar boven

 

Tijdens het schilderen krijg ik allemaal blaasjes in mijn lak. Hoe kan dit?

In sommige hardhoutsoorten zoals meranti zitten soms hele kleine 'gaatjes'. Wanneer je over de gaatjes, ook wel poriën genoemd, gaat schilderen bij wat warmer weer wil de lucht in de gaatjes naar buiten waardoor je belletjes/blaasvorming krijgt.
Hier heeft men eerder last van met warm weer. En helemaal wanneer je gaat schilderen in de zon met donkere kleuren.

Met de Sikkens Kodrin PF kan je de porien vullen. Dit voorkomt blazen.

Terug naar boven

 

Ik ga lakken. Wat is de goede volgorde voor het beste resultaat?

Wat veel mensen nog steeds verkeerd doen is het houtwerk eerst schuren en dan pas ontvetten. De beste volgorde is: eerst wassen/ontvetten van het houtwerk (Universol ammoniak vervanger), en daarna schuren. Vergeet ook de ramen niet, zodat viezigheid niet op jouw pas geschilderde kozijnen terecht komt na een regenbui. Stofvrij maken kan met een handveger of maantje, daarna een kleefdoekje om het helemaal stofvrij te maken en je kan direct gaan gronden/lakken.
Voor het afplakken van ramen binnen maar zeker buiten raden we de Kip UV geel aan. Deze is UV bestendig en hoef je niet als crêpe tape dezelfde dag te verwijderen. Je verkrijgt messcherpe randen omdat er geen verf onder door loopt.

Terug naar boven

 

Ik wil graag Sikkens verven laten mengen in een Ral kleur, kan dat?

Sikkens lakken en muurverven zijn te mengen in 'bijna' alle kleuren. Of je nu bijvoorbeeld een Sigma, Histor of Flexa code hebt, of alleen een kleurnaam, wij kunnen door middel van de nieuwste mengmachines van Akzo alle kleuren maken in uw gekozen Sikkens product mengen. Ral kleuren van Sikkens kan je hier bekijken: https://www.kleurenwaaier.nl/kleur-product/5#/Kleurselectie

Terug naar boven

 

De verf trekt weg, hoe kan dit?

De oorzaak van het wegtrekken van verf zit hem in de ondergrond. In veel van de gevallen zit er een siliconen besmetting op het hout of lakwerk waardoor de verf gaat schiften. Het kan ook zijn dat het hout te vochtig is of dat er een vet of was op het houtwerk zit. Siliconen kunnen op het houtwerk terecht komen door kitten, of bij het smeren van de scharnieren, maar ook huidcreme kan siliconen bevatten.
Zorg er dus altijd voor dat, wanneer dit zich voordoet op het hout of de grondlaklaag, je de kwast heel goed schoonmaakt of beter een nieuwe kwast en roller gaat gebruiken om besmetting te voorkomen!
Oplossing: Door Avis anti-silicone vloeistof in de verf toe te voegen trekt de verf niet meer weg. Wanneer er geschilderd is met een verf waarbij een anti-silicone vloeistof is toegepast, zal je deze in de toekomst weer moeten toepassen in de verf. Tegenwoordig zijn de vloeistoffen verkrijgbaar in waterbasis en alkydhars lakken.

Terug naar boven

 

Mijn lakverf geeft af wanneer ik er met mijn handen over wrijf

Alle lakken die buiten toegepast worden kunnen na de jaren gaan 'verpoederen'. Dat heeft te maken met het volgende: 
Donkere kleuren: Lakwerken die in donkere kleuren zijn geschilderd hebben meer te lijden dan de lichtere of witte kleuren. Dit komt omdat donkere kleuren meer warmte absorberen dan lichte/witte kleuren.
Kwaliteit van de verf: Een schakelverf, wat een meer open verfproduct is, gaat eerder verpoederen dan een goede hoogglans aflak. Bij nieuw hout en bij boeiboorden wordt vaak een schakelverf toegepast zodat het hout nog kan 'ademen'. Bij houtwerk waarbij een systeem is opgebouwd of bestaand schilderwerk en er geen problemen in het hout zitten kan je een goede hoogglans aflak verf toepassen. Professionele hoogglans lakken kunnen wel 6 tot 10 jaar meegaan. Het periodiek controleren van je houtwerk en regelmatig je houtwerk afwassen zorgt ervoor dat je schilderwerk langer mee gaat.

Terug naar boven

 

Hoe lang kan ik verf bewaren?

Muurverf en latex kun je in het algemeen 1 jaar bewaren. Wanneer er water bij de muurverf/latex is toegepast of wanneer er veel pigmenten bij de verf zijn gemengd zal dit de houdbaarheid verkorten. Een watergedragen muurverf/latex die bevroren is geweest kun je niet meer gebruiken. Wanneer een muurverf naar 'rotte eieren' ruikt is deze niet meer bruikbaar.
Verf op alkydbasis kan in de regel langer bewaard worden. Wanneer de verf nog steeds vloeibaar is en goed droogt kun je deze nog gewoon gebruiken.

Terug naar boven

 

Vergeling of donkervergeling binnen

Alle alkydhars producten die binnen worden toegepast hebben een zeer grote kans op vergeling. De regel luidt: hoe meer licht in de woning, hoe minder de vergeling toetreedt.
Met andere woorden, wanneer men de binnenkant van de meterkast schildert kan het zijn dat deze kant van de deur binnen enkele weken al vergeeld. Omdat het vaak gebeurd bij donkere ruimtes noemen ze dit nieuwe probleem donkervergeling.
Oplossing: Wanneer je binnen houtwerk gaat schilderen en witte of lichte kleuren gaat gebruiken kan je deze het beste in watergedragen lakken zetten. Waterbasis verven vergelen niet tot nauwelijks ten opzichte van terpentine (alkydhars) basis verven.
Omdat er buiten vaak veel (zon)licht op het houtwerk schijnt zal de terpentine basis verf niet zo gauw gaan vergelen.

Terug naar boven

 

We hebben onze nieuw gestucte muren geschilderd maar er zitten plekken in

Nieuw gestucte muren moet je altijd voorbehandelen met een voorstrijk of fixeer. Fixeer wordt toegepast op poederende ondergronden. Wanneer je dit achterwege laat of de voorstrijk bij de muurverf/latex doet dan heb je een grote kans op slechte hechting en vlekken in de muur. De vlekken zijn zuigingsverschillen in de ondergrond en deze krijg je er heel moeilijk uit. Tegenwoordig heb je zeer goede dekkende voorstrijk die je in kleur kunt laten mengen. Dat zorgt ervoor dat je heel goed ziet waar je gebleven bent en dat je maar 1 laag tex eroverheen hoeft te zetten voor de perfecte dekking. Sikkens Alphacryl Pure Primer in combinatie met Sikkens Alphacryl Pure Mat sf zijn hier een goed voorbeeld van.

Terug naar boven

 

Ik wil mijn huis gaan schilderen maar ik weet niet welke soort verf erop zit, hoe kom ik hier achter?

Waterbasis verven lossen op in alcohol (ethanol) maar ook in spiritus.
Alkydhars producten lossen dus niet met deze middelen op.

Binnen werd er voor het jaar 2000 nog veel geschilderd met alkydhars (terpentine basis) producten. Sindsdien mag alleen de consument/particulier nog schilderen met oplosmiddelhoudende verf binnen.
Sinds enkele jaren, vanaf 2010, zijn er oplosmiddelen uit de verf gehaald die ervoor zorgen dat de verf sneller vergeeld. Deze verven bevatten minder VOS. Daardoor is het gebruik van de watergedragen producten binnen flink toegenomen.
Het buitenschilderwerk is in meer dan 90% van de gevallen nog gewoon geschilderd met alkyd verven.

 

Terug naar boven

 

Mijn pas geschilderde deuren en kozijnen zijn in enkele weken van hoogglans naar mat gegaan, hoe kan dit?

Wanneer je te weinig laagdikte opzet, verliest de verf in enkele weken zijn glans. Een veel voorkomend probleem is ook dat er teveel terpentine wordt toegevoegd aan de lak. Hierdoor kan de glansgraad zelfs binnen enkele dagen teruglopen naar mat. Wij adviseren dan ook om de producten niet te verdunnen als het niet hoeft.

Terug naar boven
KLEUR ADVIES BINNEN

Het is belangrijk om rekening te houden met de lichtinval als u een kleur voor een ruimte kiest, de orientatie van een vertrek  en de hoeveelheid licht is hierbij een prima uitgangspunt. Factoren zoals het type en de kwaliteit van het daglicht kunnen de kleur namelijk beinvloeden zodat dezelfde kleur op verschillende tijdstippen van de dag van ruimte tot ruimte kan verschillenKAMERS MET EEN LICHTINVAL UIT HET NOORDEN

Het licht in vertrekken op het Noorden is koeler en harder waardoor het lastiger kan zijn een ruimtelijke illusie te creeren. Als uw kamer vrij klein is kunnen krachtige kleuren zorgen voor een intieme donkere sfeer. De kleur Down Pipe van F&B kan hier aan bijdragenKAMERS MET EEN LICHTINVAL UIT HET ZUIDEN

Deze vertrekken worden op ieder tijdstip van de dag overspoeld door warm licht. Benut dit optimaal door zachte tinten te gebruiken. 

Een zachte tint is bijvoorbeeld Dimpse van F&BKAMERS MET EEN LICHTINVAL UIT HET WESTEN

Witte tinten zoals Pointing geven vertrekken op het westen een lichte, ruimtelijke uitstraling omdat het licht in deze ruimten 's ochtends blauwer en 's avonds warmer is. Kleuren lijken in dit soort licht 's ochtends koeler en krijgen later op de dag een mooie warme uitstraling.KAMERS MET EEN LICHTINVAL UIT HET OOSTEN

Om zoveel mogelijk warmte in dit enigszins blauwe licht te behouden, kunt u het beste voor een lichte 'eindenei' kleur kiezen zoals bijvoorbeeld Pale Powder Omdat het licht zo drastisch kan veranderen in de loop van de dag is het mooi om deze kleuren te combineren  met een donkere tint op het houtwerk, bijvoorbeeld Dix Blue. Hierdoor lijken de muren lichter in contrast.

 

 


 

 

Meer vragen?

Heb je vragen die hier niet beantwoord worden? Dan kan je Kleurenwaaier bereiken op 073-6233069, of mail naar info@kleurenwaaier.nl. Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
Heb je dringende vragen na sluitingstijd? Dan zijn we te bereiken op 06-22487384 tot 21.00 uur van maandag tot en met zaterdag.