Dealer garantie verven

 

Buitenlatex

Hoe moet ik mijn buitengevel schilderen en welke gevelverf is goed voor mijn huis?

Allereerst is het belangrijk om te weten van welk bouwjaar het huis is, vaak hebben oude huizen geen spouwmuur waardoor er een open verf op moet, ook voor een nageisoleerde woning is het beter om een open systeem toe te passen, bij nieuwe woningen kan er meestal een dampdoorlatende verf op.

 

Stap 1 

Reinig het huis met hogedruk en verwijder alle eventuele mossen en algen

 

Stap 2

Repareer eventuele scheuren en gaten

 

Stap 3

Plak het houtwerk af met gele kip fineline tape, zorg erbij dat ook de stoep afgedekt word met bijvoorbeeld stucloper

 

Stap 4

Fixeer of een voorstrijk?

Heeft uw huis poederend metselwerk of sterk zuigende stenen dan is een fixeermiddel aan te raden, afhankelijk van het type huis hebben we deze in 3 varianten, de eerste is een transparante watergedragen fixeer, deze kun je aanbrengen met een blokkwast of rugspuit, zorg ervoor dat de ramen /kozijnen vensterbanken ed. goed afgedekt zijn. Sikkens Alpha Aquafix is een watergedragen voorstrijkmiddel die gebruikt kan worden voor dispersiemuurverf, deze fixeer zorgt ervoor dat de zuiging van de steen en metselwerk word weggenomen en de buitenlatex beter hecht. Deze fixeer is transparant.

 

Technische documentatie Sikkens Alpha Aquafix

Bij sterk poederende muren en of metselwerk of krijtende verflagen is het beter een synthetische acrylaat toe te passen, deze zet de moeilijke ondergronden beter vast waardoor het oppervlak stabiel word voor een buitenlatex, let wel op dat de fixeer na droging niet gaat glanzen, zet daarom eerst een proefstuk           bij sterk opglanzen moet de fixeer verdund worden met 20% terpentine, deze fixeer is transparant.

 

Technische documentatie Sikkens Alpha Fix

Bij nieuwere huizen of wanneer je geen sterk zuigende ondergronden hebt is een dekkende voorstrijk ideaal, deze voorstrijk is te mengen in alle lichte kleuren, hierdoor heb je direct resultaat, ook bij twijfel of de kleur mooi past bij het huis en de omgeving is het super handig dat je eventueel de latex later nog in een tintje lichter of donkerder kan laten maken zonder dat dit iets afdoet op de dekking, 

*1 laag voorstrijk in kleur en vaak is 1 laag buitenlatex voldoende voor een perfecte dekking, dit scheelt niet alleen tijd maar natuurlijk ook geld.

 

Technische documentatie Sikkens Alpha Primer SF

Afwerklagen zijn er in verschillende types, de meest gebruikte buitenlatexen zijn onder andere de aphatex iq (zijdeglans) en alphatex iq mat, deze hebben het beste van 2 werelden, ze zijn elastisch en vochtregulerend, waarbij de zijdeglans iets beter vuilafstotend is maar de matte beter vochtregulerend is, voorstrijk Sikkens Alpha Aquafix bij poederende ondergronden of Sikkens Alpha Primer SF bij minder zuigende ondergronden.

 

Technische documentatie Sikkens Alphatex IQ Mat

 

 

Technische documentatie Sikkens Alphatex IQ 

Voor een nog duurzamere afwerking van uw buitenmuren heeft Sikkens de Alphacoat (primer) i.c.m. de Sikkens Alpha Topcoat ontwikkeld. Deze watergedragen structuurverf dient als grondlaag/primer op kale niet poederende ondergronden, bij zuigende of poederende ondergronden dient er Alpha fix of Aqua fix als 1e laag worden aangebracht.

 

Technische documentatie Sikkens Alphacoat

Voor de afwerking van Alphacoat is de alpha Topcoat bij uitstek de geschikte verf, deze verf is zijdeglanzend dus weinig vuilaanhechtend, waterdampdoorlatend elastisch en uitstekend weervast.

 

Technische documentatie Sikkens Alpha Topcoat

De Sikkens Alphaloxan is een zeer open watergedragen buiten muurverf die vaak wordt toegepast bij oudere woningen, nageisoleerde woningen en gestucte Deze verf kan ook gebruikt worden over oude minerale verven, voorstrijk : Alpha Aquafix bij poederende ondergronden of Sikkens Alpha Primer SF.

 

Technische documentatie Sikkens Alphaloxan

Naast de Alphaloxan is er speciaal voor gestucte buitengevels een elastische variant namelijk : de Alphaloxan Flex, deze is sterk waterdampdoorlatend en is zelfs scheuroverbruggend op grovere pleisterwerken. Deze verf heeft een lage zijdeglans 

 

Technische documentatie Sikkens Alphaloxan Flex

 

Voor buitenmuren is het rendement van de verven zeer moeilijk te voorspellen. Dit heeft alles te maken met de ondergrond, wat voor stenen zijn er gebruikt? Gladde stenen of met groef? Zit de voeg gelijk met de steen of zit deze wat dieper terug? Het gemiddelde verbruik op een buitengevel is ongeveer 4-6m2 per liter. De Sikkens buitenmuurverven hebben allemaal een zeer goede duurzaamheid waardoor deze zo'n 10 tot 15 jaar meegaan. Na deze tijd is het noodzaak om de gevel goed te reinigen en 1 laag verf voldoet weer voor de komende 10 jaar. 

Wanneer er in de tussentijd toch verf losbladdert moet er goed worden gekeken naar de ondergrond, normaliter komt Sikkens buitenverf nooit zomaar los en zit er in vele gevallen een probleem in de ondergrond, dit kan bijv. slecht verwijderde algen-mos zijn geweest of een sterk poederende ondergrond die verkeerd is behandeld of een optrekkend vocht probleem, bij problemen raden we aan om goede foto's te maken of technisch advies aan huis te raadplegen.