Toggle Nav

Wat je moet weten over watergedragen verf?

Wat je moet weten over watergedragen verf?

Het grootste voordeel van watergedragen verf is dat deze verf niet tot nauwelijks vergeelt. Dit is de grootste reden waarom wij waterbasis verf aanbevelen voor de terpentinebasis of anders gezegd alkydbasis. De watergedragen verf is snel droog en dat heeft voordelen, zoals bij een trap, daar kun je na een paar uur voorzichtig overheen lopen. Het nadeel hiervan is dat de verf minder mooi vloeit dan de alkydverven (terpentine)

Wist u dat?: Professionals al sinds het jaar 2000 niet meer binnen mogen schilderen met alkyd verven. 

Vragen over verf op waterbasis

  • Wanneer watergedragen verf?
  • Wat is de droogrijd van waterbasis verf
  • Watergedragen verf over terpentine verf: kan dat?
  • Hoe breng ik de verf het beste aan?
     

Wanneer gebruik je watergedragen verf?

Iedereen die binnen gaat schilderen met lichte kleuren raden we aan om met de waterbasis verf te gaan schilderen. De nieuwe alkydlakken kunnen binnen, binnen enkele weken geel worden, daarvoor geldt de regel, hoe meer licht hoe minder hij vergeelt. Denk aan de binnenkant van de meterkast, na een aantal weken zie je al enorm veel verschil.

Wat is de droogtijd van deze verf?

Wij hanteren de regel dat bijna iedere watergedragen verf, muurverf, lak en of vernis, na 6 uur overschilderd kan worden. De droogtijd is meestal 2 uur maar dat wil niet zeggen dat de lak al is uitgehard, dat kan nog wel 14 dagen tot een maand duren.

Watergedragen verf over terpentine verf: kan dat?

Is er vroeger geschilderd met terpentine verf en wil je daar nu met watergedragen verf overheen? Dat is in de meeste gevallen geen probleem, binnen mag je direct een lak over een terpentinebasis zetten. Wijken de kleuren veel af dan adviseren we om er eerst een watergedragen grondverf op te zetten. Niet alleen dekt de grondverf beter, hij zorgt ook nogeens voor een betere hechting. Buiten dien je altijd een watergedragen primber te gebruiken wanneer je overgaat van terpentine naar waterbasis.

De beste watergedragen verf kopen

Wij adviseren de watergedragen lakken van Sikkens als de beste binnenverf. De Rubbol BL Rezisto serie is de beste lak voor deuren en kozijnen. De Sikkens Rubbol BL Satura, BL Safira zijn de beste lakken voor trappen en vloeren. Professionele merken zijn vaak wel iets duurder in de aanschaf, maar deze verf betaald zich terug in de jaren.

Heeft u vragen over onze watergedragen verven? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag verder.