Toggle Nav
Alle kleuren leverbaar in onze mengverven
Verfspeciaalzaak in 's-Hertogenbosch
Veilig winkelen met Thuiswinkel Waarborg

Buiten schilderen, waar moet ik op letten?

Buiten schilderen, waar moet ik op letten?

Vooraf eerst een andere vraag, waarom is buiten schilderen van belang? Eigenlijk zijn er twee punten van belang. Geschilderde muren zorgen voor een bepaalde uitstraling of dit nu modern, landelijk, industrieel of iets anders is. De kans is ook groot dat de waarde van je huis stijgt wanneer muren, kozijnen enz. van een goede lik verf voorzien zijn. Het tweede punt draagt indirect ook bij aan de waarde. Vooral voor hout is het van belang dat de verf zorgt een bepaalde mate van duurzaamheid en bescherming. Je huis wordt continu blootgesteld aan verschillende weersomstandigheden en de kozijnen moeten bijvoorbeeld niet gaan rotten. Juiste verf zorgt dus voor een mooie uitstraling, bescherming van de ondergrond en daarmee de duurzaamheid van bijvoorbeeld de kozijnen.

Nu we weten waarom het schilderen van belang is gaan we in op de valkuilen die bovengenoemde belangen tegengaan. Door de valkuilen te ontwijken worden fouten voorkomen, en fouten kosten in dit geval tijd en geld. Ga dus niet voor het goedkoopste potje verf maar kies voor de juiste producten voor de verfklus.

Goedkoop is vaak duurkoop

Goedkope verf is op het moment van aankoop fijn voor de portemonnee, echter is dat dan ook het enige positieve. Verf is inderdaad een relatief duur product, echter is het ook de bedoeling dat het 5 tot 10 jaar goed zijn werk blijft doen. De prijs hangt samen met de kwaliteit en de ingrediënten en eigenschappen van de verf maken de kwaliteit. Zoals aangegeven is de kleur niet alles waar een verf voor staat. Natuurlijk zorgen bepaalde ingrediënten voor een kleur die langer kleurvast is, niet ruikt of precies juist glanst maar ze zorgen ook voor de duurzaamheid van de ondergrond.

Vooral buitenverven dienen de eigenschappen het hebben dat ze het oppervlak beschermen tegen de verschillende weersinvloeden. De verf moet het oppervlak beschermen tegen regen, wind, Uv-straling om maar wat te noemen. Daarnaast moet er ook nog rekening gehouden worden met de soort ondergrond. Hout kan gaan werken daardoor het andere eigenschappen heeft dan een harde kunststof, toch heeft iedere ondergrond eigen specifieke verven.

Onze tip is dan ook om een verf te kiezen die qua eigenschappen goed past bij de verfklus en te kijken bij welke verf de eigenschappen het beste in een goed eindresultaat kunnen leiden, bespaar hierbij niet op de verf en daarmee de eigenschappen van de verf. Niemand wordt er vrolijk van als de ondergrond toch niet goed beschermd wordt en wellicht op korte termijn gerepareerd moet worden en er weer opnieuw geschilderd moet worden. Dan wordt het pas een dure grap.     

Zorg er ook voor dat de complete verfklus van grondverf tot aflak van kwaliteitsproducten voorzien is. Goedkope grondverf die het binnen de kortste keren begeeft en daarmee de dure aflak laag verpest is al helemaal zonde van het geld.

Schilderen met tropische omstandigheden

Natuurlijk schilderen we buiten het liefst wanneer het lekker weer is zodat we zonder trui of zelfs jas naar buiten hoeven. Gelukkig is dit qua temperatuur ook de beste omstandigheid om te schilderen maar maak het niet te bont. Wacht niet tot het hoogzomer is zodat je in zwemkleding aan de slag kan. Je bent toch continue in beweging waardoor het wel erg wam kan worden en voor de verf is het ook niet ideaal.   

Wanneer het rond de 20 graden is, is het de ideale schildertemperatuur. Ga dus niet schilderen wanneer het buiten +30 graden is of je eerst het ijs van het oppervlak moet krabben. De temperatuur van 20 graden zorgt voor de ideale droogtijd. Wanneer het te warm is zal de verf te snel drogen waardoor dit strepen zal geven of er een lelijke structuur zichtbaar zal zijn in de aangebrachte verf. Plan de verfklus voor buiten dus zorgvuldig zodat je met de temperatuur goed uitkomt.

Niet (voldoende) reinigen van de ondergrond

Veel mensen denken, niet geheel onterecht, dat wanneer de ondergrond geschuurd is deze ook schoon genoeg is om geschilderd te worden. Dit is echter niet het geval, sterker nog, het schuren kan juist vervuiling dieper in de ondergrond brengen.

Om de ondergrond goed zuiver te maken dient deze eerst ontvet te worden. Hoe kan de ondergrond vet worden vraag je je af? Er rijden veel auto’s rond in Nederland en deze verspreiden roetdeeltjes, deze zijn vettig en blijven ‘plakken’ op de verf. Het schuren van deze verf kan dus de vettigheid dieper in de ondergrond brengen. Wanneer de verf eerst ontvet wordt met professionele ontvetters is deze wel schoon. Daarna kan de verf opgeschuurd worden en blijft de ondergrond dus zuiver. Dit is van belang omdat vet ervoor zorgt dat de verf niet goed hecht aan de ondergrond. Toch zonde als er relatief snel na de verfklus weer opnieuw geschilderd moet worden, niet te denken aan de eventuele schade die het weer aan kan brengen aan de ondergrond die niet meer goed beschermd is.

Houtrot onderschatten

Niet de meest handige actie van de dag.. laten we even uitleggen waarom en wat je kan doen om houtrot te repareren. Houtrot komt voornamelijk voor op kozijnen. Het kan zijn dat de vorige verfklus niet juist uitgevoerd is en hierdoor vocht in het hout is gekomen. Wellicht denk je dat een lik verf het aanzicht mooier maakt en meteen het hout zo goed dicht dat het rotten niet uit kan breiden. Helaas is dit niet de juiste oplossing.

Zorg er dus voor dat houtrot compleet verwijderd wordt en het oppervlak gereinigd is. Hiervoor zijn meerdere gereedschappen en benodigdheden beschikbaar. Vervolgens moet het hout weer gerepareerd te worden. Hoe, vraag je je af? Geen zorgen, hier zijn verschillende producten voor. Afhankelijk van de uit te voeren reparatie kunnen via de volgende links de juiste producten en gereedschappen  uitgezocht worden.

kan extra dik aangebracht worden waardoor het lijkt dat het oppervlak weer gedicht is maar dit is een schijnoplossing. Houtrot werkt altijd en van binnenuit en is zal een kwestie van tijd zijn voordat het houtrot weer zichtbaar is. Het plamuur zal dan loslaten. Tip van de dag, verwijder het rotte hout volledig en breng dunne laagjes plamuur aan.

Hoewel een schilderklus vaak makkelijk lijkt zijn er stiekem toch een aantal punten die de aandacht verdienen. We zeggen dan ook dat een juiste voorbereiding het halve werk is. Ga secuur te werk, neem er de tijd voor en kies voor kwalitatief hoogwaardige producten. Deze zijn vaak iets duurder maar aan de andere kant ook duurzamer, je zal langer plezier hebben van het resultaat. Twijfel je over producten, benodigdheden of juiste aanpak, ons even zodat we je kunnen helpen. Succes met de volgende verfklus!