Toggle Nav
Gratis verzending vanaf € 75,-
Op werkdagen vóór 16.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd
Veilig winkelen met Thuiswinkel Waarborg

Tip voor het verven van tegels

Tip voor het verven van tegels

Wat moet je weten wanneer je tegels wil verven


Verven van tegels scheelt veel werk, moeite en kosten

Het verven van tegels in huis is een eenvoudige manier om het interieur te verfrissen en een nieuwe look te creëren. Voordeel hiervan is dat de nieuwe look tijd en geld besparend is. Er hoeven geen nieuwe tegels gekocht en geplaatst te worden, laat staan oude tegels weg te breken. Hoe kan je het tegelwerk, in bijvoorbeeld de keuken, de doucheruimte of in het toilet op een effectieve wijze van een frisse en moderne kleur voorzien? Enkele van de beste tips en adviezen om jouw tegels op een slimme manier over te schilderen vind je in het plan van aanpak hieronder. Als je het stappenplan opvolgt, komt het helemaal goed met jouw tegelwand. 

1. Reinig het tegelwerk grondig en secuur

Sloopwerk is dus niet nodig. Jouw project begint met het goed schoonmaken van de tegels. Wij adviseren hiervoor een universeel Polyfilla Pro S600 Universeel Reinigingsmiddel 1 literte gebruiken wat vuil en vet grondig van oppervlakken verwijdert. Deze stap is belangrijk om te zorgen dat de vloer- of wandcoating die je gaat aanbrengen goed hecht aan de tegels. Nadat de tegelmuur of -vloer vetvrij en vuilvrij is gemaakt, is het nodig om het oppervlak schoon te maken met een doek en lauwwarm water. Vervolgens dienen de tegels met grof Sia Siaflex 1948 23 x 28 cm of een schuurmachine met profiel opgeschuurd te worden. Vergeet daarna niet om nogmaals de tegels te reinigen. Ventileer de ruimte tijdens dit proces goed en droog het geheel af met een schone doek.

2. Breng een primer aan

Na het schoonmaken, schuren en afnemen van de tegels, is het aan te raden een primer of een laag grondverf op de tegels aan te brengen, alvorens je de tegels gaat verven. Met de Sikkens Rubbol Primer garandeer je een optimale hechting en dekking van de vloer- of wandcoating op de tegels. Wacht na het aanbrengen van de grondlaag zo’n 4 tot 6 uur, hierdoor heeft de grondverf voldoende tijd om te drogen. Ga daarna pas verder met de volgende stap.

3. Plak de vloer en het tegeloppervlak aan de randen af

De volgende stap is het beschermen van de vloer. Dit kan door het aanbrengen van een plastic deklaag of een zeil. Dit voorkomt dat er verfdruppels op de mooie vloer belanden. Het is ook belangrijk de randen bij de tegels met Afplakmaterialen af te plakken zodat de naast gelegen gebieden schoon blijven.

4. Het schilderwerk & de finishing touch

Vervolgens is het tijd om de dekkende laag hoofdverf aan te brengen op de tegels. Kies voor een goede kwaliteit verf, zoals Sikkens Wapex 660 mat. Het voordeel van de Wapex 660 is dat deze veelal na één laag dekkend is. Wij adviseren wel gebruik te maken van passende en kwalitatief goede verfroller die de verf evenredig verdeeld over de tegels. Het is ook mogelijk om de tegels of delen daarvan te schilderen met een kwast, gebruik hiervoor een passende Meesterhand kwast voor het best mogelijke resultaat.

Nu de tegels geschilderd zijn moeten ze drogen. Let er wel op dat je de tape van de wand of vloer verwijdert wanneer de verf nog nat is, zodat er geen lelijke plekken kunnen ontstaan.