Toggle Nav
Alle kleuren leverbaar in onze mengverven
Verfspeciaalzaak in 's-Hertogenbosch
Veilig winkelen met Thuiswinkel Waarborg

Eindelijk zomer! Met F&B en Little Greene naar buiten!?

Eindelijk zomer! Met F&B en Little Greene naar buiten!?

Terpentine (alkyd) of watergedragen (acryl) lakverf buiten?

Eindelijk het zonnetje, hier hebben we met zijn allen heel lang op moeten wachten.... Binnen hebben we zo'n beetje alles gedaan wat er gebeuren moest, in deze wel heel bijzonder lange herfst/winter. Maar eenmaal buiten zijn er misschien toch meer dingen die er mogen gebeuren dan je dacht.

<p>Waneer we praten over buitenschilderwerk dan hebben we het al snel over lakken. Lakken komt het meeste voor en daar gaat deze post over. We gaan het dit keer niet hebben over welke glans het beste of het mooiste is. Maar, voor de meeste mensen een nieuw fenomeen: De opkomst van watergedragen lakken buiten<p>

Watergedragen lak buiten? 

Ja... Je hoort het goed, lak op waterbasis voor het schilderen van deuren en kozijnen. En nee, dat regent er niet af! Sterker nog, in de nabije toekomst zullen we ook buiten bijna niets anders meer zien. Er zijn tegenwoordig gelukkig meer voordelen dan nadelen om met een watergedragen verf te gaan schilderen. Het meest ideale is dat deze acryl verven heel snel drogen en je hierdoor :

*Meerdere lagen op 1 dag mag schilderen

*De kans dat er vuil in waait is dan ook nihil

*De deuren en ramen super snel weer dicht kunnen 

Nieuwe kozijnen worden al jaren standaard in de watergedragen grondverf gezet. Wanneer deze geschilderd worden is het beter om deze in een vochtregulerende lak te zetten. Een van de betere soorten hierin is de Little Greene Exterior Eggshell het voordeel van deze verf is dat je deze niet nog een keer moet *gronden maar direct kunt schilderen. 2 lagen volstaat voor normaliter 6-8 jaar. Deze watergedragen lak kan op iedere soort hout buiten gebruikt geworden en kan zelfs op kaal hout. Een kleine aantekening is dat de Little Greene geen grondverf heeft op (donkere) kleur, deze wordt geleverd in een iets afwijkende kleur, de dekking van de lak hierover is subliem. Wil je buiten hoogglans van de Little Greene verf klik dan hier

Een andere topper uit de UK is de F&B exterior Eggshell. Deze is verkrijgbaar in alle kleuren van de beroemde waaier en heeft net zoals de Little Greene een mooie Eierschaal glans. (Voor de watergedragen hoogglans klik hier) 

Ook maken we hier een aantekening dat deze niet verkrijgbaar is in dezelfde kleur grondverf als de buitenlak zelf, maar ook hier dekken de kleuren super goed op. Met 2 lagen lak volstaat 6 tot 8 jaar.

Wanneer je buiten gaat schilderen met watergedragen verf is het belangrijk om de oude verflagen, naast goed ontvetten en schuren, altijd te gronden (waterbasis) met de aanbevolen grondverf. Deze is ook watergedragen en neemt het spanningsverschil tussen alkyd en acryl weg.

Het grootste voordeel zit hem misschien nog wel in het milieu, F&B en Little Greene zijn èèn de minst vervuilende verven in de wereld? Bovengenoemde verven hebben een super laag VOS gehalte en filteren zijn eigen afvalwater.