Toggle Nav
Alle kleuren leverbaar in onze mengverven
Verfspeciaalzaak in 's-Hertogenbosch & Eindhoven
Meer dan 200m2 aan professionele verven

Witte verf, ga ik voor RAL 9016, RAL 9010, RAL 9003 of RAL 9001?

Witte verf, ga ik voor RAL 9016, RAL 9010, RAL 9003 of RAL 9001?

Is wit ook echt wit en wat zijn de verschillen tussen RAL 9016, RAL 9010, RAL 9003 en RAL 9001?

Hoe wit zijn de witte kleuren in de RAL?

Waarom hebben we het hier specifiek over RAL is de eerste vraag. Gewoonweg omdat RAL het meest bekend is. Vooral de bekende kleuren zijn bij het overgrote deel van het publiek herkenbaar bij kleurcode. Zo zijn RAL 9010 en RAL 9001 de bekendste varianten voor de kleur wit. RAL 9016 is vooral de laatste tijd meer in opkomst samen met de RAL 9003. Hoewel alle drie deze kleuren wit vertegenwoordigen is geen van deze kleuren 100% wit.

Wat zijn de verschillen tussen RAL 9016, RAL 9010, RAL 9003 en RAL 9001?

De kleur.. Iedere code vertegenwoordigd een specifieke kleur dus dat is dan ook het verschil tussen deze variaties. Waarom spreken we juist over deze variaties? Omdat dit de vier meest verkochte kleuren wit zijn uit de RAL-collectie.

RAL 9016

De officiële naam van deze kleur is verkeerswit en is een relatief nieuwe speler in deze lijst. Van alle witte varianten is deze kleur 'het meest licht' en komt daarmee het dichtste bij wit. Door de lichtheid van de kleur is RAL 9016 het meest populair op donkerdere oppervlaktes zoals bijvoorbeeld een plafond en voor moderne huizen. De kleur is net van het wit af, maar voelt nog wel warm aan.

RAL 9010

De officiële naam van deze kleur is zuiver wit (Wat wij nooit begrepen hebben omdat de kleur gebroken wit is). De kleur oogt wat geliger op echt witte ondergronden en is een tint donkerder dan RAL 9016. Voor een mooi fris plafond zullen wij deze kleur niet adviseren omdat deze dan (doordat er geen licht op het plafond komt) donker en iets geler oogt dan op de muur. In de lak is de kleur wel mooi warm wit.

RAL 9003

De officiële naam van deze kleur is signaalwit. De kleur heeft een mooie frisse kleur wit met een puntje grijs. RAL 9003 wordt tegenwoordig veelal gebruikt in moderne nieuwbouwhuizen en kan perfect gebruikt worden op muren, plafonds en kozijnen.

RAL 9001

De officiële naam van deze kleur is crème wit en zoals de naam al doet vermoeden zit er een crème tint in verwerkt. Vergeleken met RAL 9010 heeft deze kleur een meer beige tint. Deze kleur was tot 5 jaar geleden de meest populaire kleur op ramen en kozijnen. Ral 9010 heeft RAL 9001 al een aantal jaren geleden ingehaald, maar RAL 9010 wordt op zijn beurt binnen weer ingehaald door de wittere variant RAL 9016.

Glansgraad

Alle kleuren zijn verkrijgbaar in al onze mengverven. Dat betekent dat de gekozen verf in verschillende glansgraden verkrijgbaar is. Voor houtwerk buiten is adviseren wij een hoogglans verf te kiezen. De regel is dan ook altijd geweest: hoe hoger de glans hoe langer een verf goed blijft. Voor binnen mag je kiezen wat je zelf het mooiste vindt. Een matte glansgraad is momenteel de trend binnenshuis.

Hoe kies ik mijn kleur wit?

Om je kleur te bepalen is het altijd raadzaam om kleurenwaaiers of kleurstalen in huis te halen zodat je kan kijken wat het licht doet met de tint van de kleur. Schilder nooit een vlak op de muur want wanneer je dat vlak niet goed wegschuurt dan kun je het later wanneer je deze overschildert blijven zien. Beter is dan om een canvas doek te schilderen zodat je deze ook in meerdere hoeken van de verschillende muren kan houden.