Toggle Nav
Alle kleuren leverbaar in onze mengverven
Verfspeciaalzaak in 's-Hertogenbosch & Eindhoven
Meer dan 200m2 aan professionele verven

Welke benodigdheden heb ik nodig?

Welke benodigdheden heb ik nodig?

Benodigdheden bij je verfklus

Als je gaat schilderen heb je meer nodig dan alleen verf, de benodigdheden zijn eigenlijk zeker net zo belangrijk. Goed gereedschap is het halve werk is een uitspraak die je vast wel vaker gehoord hebt. Vooral bij het schilderen kunnen we deze uitspraak bevestigen. Als je binnenkort een verfklus in de planning hebt staan adviseren wij om alvast aandacht te besteden aan de benodigdheden. Laat je waar nodig goed informeren, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan. Kom je ergens niet uit? Neem dan gerust contact met ons op. Wij dragen graag bij aan een mooi eindresultaat.

Iedere verfklus heeft behoefte aan bepaalde gereedschappen. Je zal begrijpen dat het schilderen van het plafond met een penseel niet de beste oplossing is en precisiewerk in een klein hoekje niet met een blokwitter afgehandeld moet worden.  

Wat zijn de meest voorkomende benodigdheden bij een verfklus?

Over het algemeen breng je de verf aan met een roller of een kwast en giet je een kleine hoeveelheid van de verf in een verfbak. Dit zijn toch wel de meest gebruikelijke benodigdheden. Daarnaast wil je niet knoeien en zal je graag oppervlaktes willen beschermen en afplakken met tape en afdekfolie.

Verfbak

Afhankelijk van de omvang van de verfklus zoek je een juiste verfbak. Het heeft geen zin om een 12 liter emmer aan te schaffen voor een tafelblad van 2 bij 1 m². Kies een afmeting in verhouding met de verf die gebruikt gaat worden. Daarnaast is het gebruikelijk om een verfroller aan te schaffen die bij de afmeting van de verfbak past.

Het is in veel gevallen ook mogelijk om een inzetbak te gebruiken, dit is vooral handig wanneer je bijvoorbeeld meerdere kleuren verf gebruikt. Je hoeft dan niet meerdere verfbakken te kopen maar enkel extra inzetbakken. Scheelt tijd met schoonmaken en is milieuvriendelijker.

Heb je toch een grote verfklus waarvoor een verfemmer gebruikt wordt, neem dan ook even de moeite om een verfrooster erbij te bestellen. Rol de verfroller hierover heen om de overtollige verf uit de roller te verwijderen.

Verfroller

Ik zie door de bomen het bos niet meer, dat zou zomaar over verfrollers kunnen gaan. Verschillende maten in breedte en dikte, verschillende structuren en voor verschillende ondergronden en eigenschappen. Laten we de keuze iets makkelijker maken door er onderscheid in te maken in verschillende soorten verfrollers.
 

Acryl schuimroller

Zoals de naam al aangeeft zijn deze rollers geschikt voor acrylverven. De eigenschappen van deze rollers zijn dat de verf goed absorberen en geleidelijk op de muur aanbrengen. Door gebruik te maken van speciaal schuim zorgen deze rollers voor een strakke muur.

Alkyd schuimroller

De eigenschappen van deze rollers zijn gelijk aan die van de Acryl verfrollers, echter zijn deze rollers speciaal geschikt voor Alkyd verven.

Alkyd viltroller

Ook voor deze verfrollers gelden dezelfde eigenschappen. Echter gaat het hier om persoonlijke voorkeur, sommige kiezen liever een schuimroller en andere liever een viltroller. Viltrollers zijn minder vatbaar voor het hard of zacht aandrukken van de roller, wat voor de minder ervaren schilders vaak als voordeel gezien wordt. Zorg er ook voor dat een viltroller voor gebruik eerst even over een stuk gerold wordt. Hierdoor haal je eventuele pluisjes weg en voorkom je dat ze meegerold worden met de verf.

Ruwe muurverfroller

Heb je geen mooie gladde muren, geen probleem. Ook hiervoor zijn speciale verfrollers gemaakt. Deze verfrollers hebben de eigenschap veel verf op te nemen, wat uiteindelijk ook op de muur verdeeld wordt. De hoeveelheid verf komt dus ook in diepere groeven op de muur waardoor toch de hele muur gedekt wordt. Ook dit zijn vaak universele verfrollers die voor alle muurverven geschikt zijn.

Structuurroller

Juist geen fan van strakke muren? Dat kan, ook hiervoor zijn rollers ontworpen. Deze rollers worden alleen net iets anders ingezet. Het oppervlak zoals de muur of het plafond worden in eerste instantie met een kwast of blokwitter geschilderd. Vervolgens ga je met de structuurroller over het geschilderde oppervlak heen om de gewenste structuur aan te brengen.

Kwasten

Ook kwasten zijn er in veel verschillende soorten en maten. Als eerste is het van belang rekening te houden met de soort verf, is deze op terpentine- of waterbasis. Hierdoor zullen er gegarandeerd al een aantal kwasten afvallen.

(kunst)haar

Daarna kan gekozen worden uit verschillende soorten haren. Er zijn kwasten van echt dierenhaar maar ook van kunsthaar. Let er wel op dat kwasten van dierenhaar te gebruiken zijn voor vrijwel alle soorten verf zoals alkydverf en acrylverf maar kunsthaar kwasten zijn alleen te gebruiken voor acrylverf.

Rond of ovaal

Hoewel ze op elkaar lijken worden in de praktijk toch voor andere doeleinden gebruikt. Ronde kwasten worden vaak bij smalle oppervlaktes als randen, hoeken en kieren gebruikt. De vorm van de kwast maakt het makkelijker om deze te voorzien van verf. Vaak wordt een ronde kwast gekozen om mat of glanzende verf aan te brengen. Ovale kwasten worden weer meer gebruikt bij het schilderen van grotere oppervlaktes. Daarnaast wordt een ovale kwast veel gebruikt om zijdeglans en hoogglans verf aan te brengen. 

Recht of schuin

Deze kwasten worden vaak gebruikt wanneer grotere oppervlaktes geschilderd moeten worden. Het verschil is dat de schuine kwast in een scherp puntje toeloopt. Dit kan dan gebruikt worden in hoeken.

Blokwitter

Dit is de grote broer van een ’normale’ rechte kwast en is uitermate geschikt voor het schilderen van muurverf op grote oppervlakken zoals wanden, plafonds en vloeren. Hiermee bespaar je tijd waardoor de vervolgstap eerder plaats kan vinden. Wij weten ook dat een blokwitter niet de beste oplossing is om hoeken en randen te schilderen. Wij adviseren dan ook eerst om de hoeken en randen met een andere kleine kwast of roller te verven en volgens het grote oppervlak onder handen te nemen.

Schuren

Voorafgaand aan het daadwerkelijk schilderen van het oppervlak moeten we uiteraard zorgen dat het schoon en glad is. Schoonmaken kunnen we (afhankelijk van de ondergrond) met reinigingsmiddel als o.a. terpentine doen. Daarna volgt een niet onbelangrijk gedeelte. Het glad schuren van het oppervlak. We willen natuurlijk niet dat we na het schilderen lelijke oneffenheden zien. Het glad schuren van het oppervlak dient dan ook zorgvuldig uitgevoerd te worden met het juiste schuurpapier.

De grofte van schuurpapier wordt aangeduid met een bepaalde korrel welke in getal van laag naar hoog oploopt. Laag zoals bijvoorbeeld P80 geeft aan dat het schuurpapier redelijk grof is. P320 is bijvoorbeeld een stuk fijner van structuur. Zorg er dan ook altijd voor dat je met een verfklus bij een lage korrel begint en met een hoge korrel eindigt. Gebruik bijvoorbeeld een korrel 80 voor kaal schuren van de ondergrond zoals o.a. hout. Tussen verflagen in kan je beter gebruik maken voor een hogere korrel zoals P180 of zelfs hoger. Afhankelijk van de ondergrond en benodigde gladde afwerkingen.

Naast het bekende schuurpapier zijn er ook verschillende soorten schuurblokken. Deze blokken zijn vaak rondom voorzien van schuuroppervlak onder verschillende hoeken. Hierdoor kan iedere hoek afzonderlijk gebruikt worden op een bepaald oppervlak. Zo kom je in vrijwel iedere hoekje.

Tape

Verfklussen kunnen vrijwel niet zonder schilderstape of afplakfolie. De tape wordt op het deel van de ondergrond geplakt wat niet mee geschilderd dient te worden. Denk hierbij aan ramen en muren wanneer een kozijn geschilderd wordt maar juist het kozijn wanneer de muur geschilderd wordt. De tape zorgt voor een relatief eenvoudige manier om strakke lijnen te maken zonder verf op niet bedoelde ondergronden te schilderen.

Let op: gebruik wel de tape die bij je verfklus past, de eigenschappen van een tape variëren nogal. Denk hierbij aan licht klevende tape voor kwetsbare ondergronden zoals behang of schilderwerk of juist tape met een stevige kleefkracht voor kortstondige afdekwerkzaamheden.

Voor het afdekken van grote onderdelen is afdekfolie of maskeerpapier een geschikte optie. De randen plak je af met tape en het overige deel van de ondergrond wordt beschermd door de afdekfolie of maskeertape.

Vanzelfsprekend zijn er veel meer benodigdheden die van belang kunnen zijn, zoals plamuur voor reparatiewerk, bescherming als voor stoffige klussen, kitten voor waterdichte afwerking maar de meest voorkomende benodigdheden zijn hierboven beschreven.

Binnen deze productgroepen zijn er talloze verschillende opties. Twijfel je over welke benodigdheden het beste bij jou verfklus passen neem dan gerust contact met ons op. Wij kunnen je adviseren en zorgen dat je de best passende benodigdheden kan bestellen.

Wij wensen je alvast veel succes en plezier met de volgende verfklus.